Alternative MedicineAz Elsősegély csepp (Rescue Remedy) a Bach virágterápia egyetlen keveréke, amit maga Dr. Edward Bach, a virágterápia megalkotója talált ki, elsősorban akut helyzetek kezelésére. A terápia alapelve, hogy mindig személyre szabottan alakítjuk ki a keveréket az egyén igényei, problémái alapján, mindig magát a klienst nézzük. Kivétel ez alól az Elsősegély csepp, amit mindig változatlan formában alkalmazunk mindenkinél.

Maga Bach doktor már 1930-ban megmentette vele egy halász életét. A halász nagy viharba keveredett és a mentőcsapat eszméletlen állapotban húzta a partra. Bach doktor ezzel a keverékkel bekente a halász ajkait, aki pár percen belül magához tért.

Alkalmazása – amint azt a neve is elárulja – elsősorban vészhelyzetekben, hirtelen jelentkező testi vagy lelki traumák esetén ajánlott.

Testi traumák:

 • baleseteket követően, balesetek miatti megrázkódtatás esetén
 • műtét utáni regenerálódás elősegítésére
 • hirtelen előtörő fájdalmak, fejfájás, fogfájás, enyhítésére
 • menstruációs panaszok csillapítására

Lelki traumák

 • válás, szakítás
 • haláleset
 • rossz hírek, megrázó élmények
 • ijedtség, súlyos stressz, erős félelmek
 • veszekedések

Megelőzésként

 • vizsga
 • állásinterjú
 • tárgyalás
 • fogorvostól, repüléstől való félelem

Természetesen a fenti felsorolás nem teljes, hiszen használata minden olyan esetben ajánlott, ami számunkra stresszt, szorongást okoz, legyen az akár autóvezetés, sportverseny vagy emberek előtti szereplés. Bátran legyünk kreatívak, ne mérlegeljünk, hogy vajon az adott esemény traumának, stresszhelyzetnek számít-e, a fontos, hogy számunkra mi jelent megterhelést és abban az esetben alkalmazzuk bátran. Mindig elámulok a klienseimtől kapott visszajelzések alapján, hogy milyen sokoldalúan és sokféle helyzetben tud segítséget nyújtani ez a keverék.

A keverék öt eredeti Bach-virágesszenciából áll:

Napvirág: túlfokozott izgalmi állapot, pánik megelőzésére, illetve enyhítésére

Cseresznyeszilva: a kontroll elveszítésétől való félelem, a kontrollálatlan fizikai tünetek (izzadás, remegés) megelőzésére, enyhítésére

Erdei Iszalag: segít a jelenben maradni, ájulás, révedezés ellen hatásos

Nebáncsvirág: izgatottság, türelmetlenség megelőzésére, enyhítésére

Ernyős Madártej: testi vagy lelki trauma feldolgozásának elősegítésére

Használata:

Súlyos megrázkódtatás esetén akár negyedóránként is bevehető. Pohárba téve, 2-3dl vízhez 3-4 cseppet adagolva, apró kortyokban fogyasztható. Szedését állapotjavulásig ismételhetjük. Ha víz nem áll rendelkezésünkre, akkor cseppentsük az eszenciát közvetlenül a nyelvre. Megelőzésként napi négy alkalommal való bevétele ajánlott.

Gyerekek esetén is nyugodtan alkalmazható, azonban ha ódzkodunk a minimális alkoholtartalmától, akkor cseppentsük meleg teába, vagy használjunk Elsősegély krémet, amit ha a pulzuspontokra kenünk, ugyanazt a hatást érhetjük el.

Fontos kiemelnem, hogy súlyos balesetek és sérülések esetén az Elsősegély cseppek szedése nem helyettesíti az alapos orvosi vizsgálatot, sem egyéb orvosi beavatkozást!

A tapasztalatom azt mutatja, hogy az Elsősegély csepp hatékonysága még azoknak az embereknek is elnyeri a jóindulatát, akik többnyire csak a gyógyszerekben hisznek.

Mindenkinek javaslom alkalmazását, hiszen egy végtelenül szelíd és egyszerű gyógymódról van szó, ami segít bennünket jó hangulatunk helyreállításában. Harmóniára fel! 🙂